Секрети приготування найсмачнішого весняного борщу: як буряк, огірки та картопля перетворюються на шедевр, який перевершує окрошку
А навесні варто приготувати цей ароматний і легкий холодний суп – борщ. Його ще холодником кличуть – і назва супу до лиця: у спекотні дні освіжає його дзвінко-кришталевий смак, і подають його тільки в холодному вигляді.
Відрізняється від звичної окрошки – не потрібно м’яса, ковбаси, бульйону для заправки. Готується швидко і з задоволенням, “розлітається” ще швидше – і з задоволенням ще більшим. Поділюся простим рецептом: так приготувати борщ коштує.
Готуємо смачний борщ: рецепт та інгредієнти
По суті це холодний суп, один з багатьох. Так готують в Білорусії, так готує в Прибалтиці – один з багатьох литовських супів. У Польщі це ботвинка – суп готують з молодою бурякової бадиллям. І навіть консервують її на зиму для ботвиньї (ботвинки).
Так готують і в інших країнах східної Європи, і в Грузії є рецепти з буряком – і її бадиллям. Це ж простий варіант холодного супу – з молодими огірками, зеленню і свеколкой. Для мене не варіант окрошки, просто смачний холодний суп. Хоча багато порівнюють і вибирають борщ:
- Буряк відварити або запекти. Охолодити, очистити, натерти на тертці.
- Свіжі огірки теж натерти на крупній тертці.
- Відварити яйця, нарізати кубиками.
- Нарізати зелень: зелений лук, кріп, при бажанні петрушку. Та хоч кінзу – теж хороша, вдається пряний борщ. Можна і додати часник – ніжні молоді листочки.
- Приготувати заправку: змішати бульйон або кип’ячену воду, сироватку – з кефіром. Або з кефір + сметана. Або зі сметаною навпіл з майонезом.
Загалом, варіантів багато: ось як окрошку заправляють все по-різному, так і борщ. За смаком. Мені подобається варіант з кефіром і сметаною. А жовтки? А жовтки розтерти з дрібкою солі і змішати з кефіром (сметаною). Заправка виходить красива – і більш смачна. І трохи більше “густа”. З’єднати: буряк, огірки, картопля, яйця – заправити, додати зелень. І – обов’язково поставити в холодильник і охолодити. Це ж холодник – він повинен настоятися, стати красивого буряково-сметанного кольору. І стати холодним.
Інгредієнти
- Буряк 1 шт. ;
- Картопля 3-4 шт. ;
- Огірки 4 шт. ;
- Яйця 4 шт. ;
- Кефір 500+ мл;
- Сметана 200 мл
- Сіль, зелень за смаком.
Приготування борщу не займає багато часу, а результат вартий зусиль. Відварений буряк надає страві насиченого кольору та приємного смаку. Якщо запекти буряк, то смак борщу буде ще більш виразним та солодкуватим. Огірки додають свіжості та хрусткості, а яйця – ситності та ніжності. Зелень та спеції роблять страву ароматною та привабливою. Заправка для борщу також має велике значення. Класичний варіант – це суміш кефіру зі сметаною, яка надає страві приємної кислинки та кремової текстури. Деякі господині додають у заправку майонез або йогурт для різноманітності смаку. Важливо, щоб заправка добре поєднувалася з іншими інгредієнтами та підкреслювала їхні смакові якості.
Перед подачею обов’язково охолодіть борщ у холодильнику. Це дозволить йому настоятися, змішати всі аромати та смакувати ще краще.
У спекотний літній день холодний борщ стане справжнім порятунком, освіжаючи та насичуючи водночас. Подавати його можна як самостійну страву або з гарніром з картоплі чи гречаною кашею. Не забудьте прикрасити борщ свіжою зеленню та подати його з хрусткими тостами або свіжоспеченим хлібом. Ця страва підходить для будь-якого прийому їжі – від легкого обіду до вечері з родиною чи друзями. Навіть найвибагливіші гурмани оцінять її смак та простоту приготування. Спробуйте цей рецепт найсмачнішого весняного борщу, і він неодмінно стане одним із улюблених у вашій родині. Насолоджуйтесь свіжим, ароматним та корисним супом, який дарує справжнє задоволення та відчуття літа на вашому столі.